Rokers woonzorg moeten naar buiten

Ouderen die bij zorginstelling Archipel wonen, moeten vanaf 1 juli naar buiten om te roken. Omdat ze kwetsbare cliënten niet zomaar naar buiten kan sturen, kijkt Archipel of ze die moet laten begeleiden, meldt het Eindhovens Dagblad.

‘Vanaf 1 juli is het voor niemand meer toegestaan om binnen gebouwen, op balkons, galerijen en binnentuinen van Archipel te roken. Ook de rookruimtes binnen onze zorglocaties worden gesloten’, zo schrijft Archipel in een brief aan cliënten in haar woonzorgcentra de regio Eindhoven.

Hier geen eigen regie

Buiten is roken straks nog wel toegestaan, daar gaat Archipel nog plekken voor aanwijzen. De nieuwe regels gaan in tegen de zorgvisie van Archipel dat cliënten ‘eigen regie’ houden en leven volgens hun eigen wensen.

Rug tegen de muur

“Dit is enorm ingrijpend voor bewoners die roken, dat beseffen we”, zegt een woordvoerder in het Eindhovens Dagblad. “Maar we staan redelijk met de rug tegen de muur. We zijn wettelijk verplicht deze maatregel door te voeren, anders kunnen we een boete krijgen. Andere zorginstellingen zullen deze maatregel net zo goed moeten doorvoeren.”

Rookvrije werkomgeving

Voor wie zelfstandig huurt van de woningcorporatie geldt het rookverbod niet. “Maar dringen we er wel op aan dat onze medewerkers in een rookvrije omgeving kunnen werken.”