Doorbehandelen geen garantie levenskwaliteit

Minister Ernst Kuipers juicht het toe dat artsen met patiënten en naasten steeds vaker spreken over wel of niet behandelen en over hoe een patiënt de laatste levensfase voor zich ziet.

Niet om kosten te drukken, benadrukt hij in een interview in het magazine van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze vereniging.

Geld is niet het probleem

‘Geld is niet het grote probleem, dat is op dit moment de beschikbaarheid van mensen om de zorg uit te voeren.’ De minister vindt de gesprekken vooral belangrijk omdat doorbehandelen geen garantie is voor levenskwaliteit.

Geen extra gezonde levensjaren

‘Het is natuurlijk fantastisch dat de diagnostiek en behandeling van aandoeningen zijn verbeterd. In de afgelopen 25 jaar is onze levensverwachting met vijf jaar toegenomen. Maar als je kijkt naar hoeveel gezonde levensjaren we erbij hebben gekregen, dan is dat -afhankelijk van welke studie je erbij pakt-  heel gering, nul of zelfs negatief.’

Chronische aandoeningen

Dat betekent dat we vooral langer leven mét chronische aandoeningen, aldus de minister in het magazine van de NVVE. “En voor mensen op hogere leeftijd betekent dat vaak niet een of twee, maar veel meer aandoeningen. Dat heeft een serieuze impact op de kwaliteit van leven.”