‘Ouderenzorg nu grondig hervormen’

“De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk de zorg voor kwetsbare ouderen is. De bescherming en verzorging van kwetsbare ouderen is niet alleen een zaak van zorgorganisaties, maar van de hele samenleving. Daar kan niemand meer omheen.”

Uit onderzoek van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) de coronacrisis aanmerkt als dé kans om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. De publiekscampagne ‘Praat vandaag over morgen’ ging daarom op Nationale Ouderendag, na eerder uitstel door de uitbraak van het coronavirus, officieel van start. De toekomst van de ouderenzorg is het grootste maatschappelijke vraagstuk voor de komende twintig jaar, stelt ActiZ.

Sociale omgeving

83 procent van de Nederlanders zegt dat de ouderenzorg een verantwoordelijkheid is van de hele samenleving, en niet alleen van de zorgsector en de overheid. Het aantal Nederlanders dat vindt dat de sociale omgeving een actievere rol moeten gaan spelen bij de zorg voor ouderen is door de coronacrisis met 20 procent gestegen tot 72%, blijkt uit onderzoek van ActiZ. De tijd om de ouderenzorg grondig te hervormen is nu, constateert de branchevereniging.

Zorgsamer worden

‘We moeten het ijzer smeden nu het heet is. De huidige maatschappelijke betrokkenheid bij de ouderenzorg moeten we vasthouden om de samenleving zorgzamer te laten worden’, zegt Conny Helder, bestuurslid van ActiZ. ‘De participatiesamenleving is aangekomen bij het laatste restant van de verzorgingsstaat; de ouderenzorg. Daar moeten we verstandig mee omgaan.’