Basisarts doet het spreekuur

Amsterdamse huisartsen willen tijdens hun spreekuur vaker basisartsen inzetten. Zo winnen ze volgens Het Parool zelf meer tijd voor patiënten met complexere problematiek en willen ze basisartsen voor het vak interesseren.

Een basisarts heeft geneeskunde gestudeerd, maar volgde (nog) geen aanvullende, driejarige opleiding tot huisarts (of medisch specialist). Veel basisartsen doen na hun opleiding ervaring op in het ziekenhuis of een andere zorginstelling.

Projectleider

De Amsterdamse Huisartsenalliantie maakt zich sterk om meer basisartsen in te zetten in de stad. De koepelorganisatie stelt komende maanden een projectleider aan om dat onder de huisartsen en basisartsen te promoten en te begeleiden. Er werken nu naar schatting al tien tot twintig basisartsen in de Amsterdamse huisartsenpraktijk. Dat kan uitgroeien tot honderd of meer, aldus Het Parool.

Manager van zorgteam

“De huisarts wordt zo steeds meer manager van een zorgteam,” zegt huisarts Daphne Tabak, die haar patiënten sinds maart ook een afspraak met een fysiotherapeut aanbiedt in haar praktijk. Dat moet haar werk ontlasten en patiënten beter bedienen.

Ook inzet fysio’s

“Fysio’s hebben naar mijn idee vaak meer verstand van knieën, ruggen of schouders dan huisartsen,” aldus Tabak. “Patiënten met klachten in het bewegingsapparaat kunnen daarom ook bij de fysio terecht. Het hoeft natuurlijk niet, maar kan wel. In het begin waren patiënten wat huiverig, maar dat neemt af.”