‘Keuzevrijheid fysieke en digitale zorg’

Patiënten moeten altijd de mogelijkheid hebben om te kiezen tussen digitale zorg en fysieke zorg. Zes artsen roepen VWS op om hier een dialoog over te beginnen met alle benodigde partijen.

De artsen hebben een brief over hun pleidooi voor digitale keuzevrijheid gestuurd naar minister Tamara van Ark, binnen het ministerie VWS verantwoordelijk voor alles dat met digitale gegevensuitwisseling te maken heeft.

Dialoog vrije keuze

De zes artsen roepen volgens ICT&Health de minister op om een dialoog te beginnen, met als uitgangspunt: geef de patiënt structureel de vrije keuze tussen zorg op afstand en fysieke consulten. ‘Wij stellen dat elke patiënt de keuze zou moeten hebben om van zorg op afstand gebruik te kunnen maken in zowel de eerste als in de tweede lijn’, zo schrijven de zes.

Verbeteren vanaf de werkvloer

Ministerie VWS, zorgverzekeraars, NZa en zorginstellingen wordt gevraagd om deze behoefte van patiënten en zorgverleners te faciliteren en de dialoog met hen aan te gaan. ‘Als zorgverleners met ervaring in digitale zorg roepen we collega’s op om hun ervaringen en kennis te delen zodat verbeteringen vanaf de werkvloer vorm krijgen.’

Gedeelde besluitvorming

De brief benadrukt volgens ICT&Health dat ook zonder de noodzaak van de coronacrisis veilige digitale zorg op afstand mogelijk én wenselijk is. Voorwaarde is volgens de briefschrijvers wel dat de patiënt hierin een keuze heeft, waarbij de vorm waarin de zorg wordt aangeboden onderdeel van gedeelde besluitvorming is.