Innoveren in Zorg en Welzijn met technologie

In Hoorn is deze week de post-hbo Innoveren in Zorg en Welzijn met technologie (IZWT) gestart met 19 cursisten. Zij werken in verschillende zorginstellingen en hebben allemaal een verschillende achtergrond,  van facilitair projectleider tot fysiotherapeut.

De leergang is opgezet door de zorgaanbieders Omring en WilgaerdeLeekerweideGroep (WLG), Hogeschool Inholland via Inholland Academy en mede gefaciliteerd door de gemeente Hoorn en de Westfriese Bedrijvengroep. De plannen zijn groots, aldus Inholland; na deze zorgacademy volgt ook een opleiding voor de ICT- en technieksector.

Veel waarde toevoegen

Docenten van de Inholland-masteropleiding Advanced Health Informatics Practice (AHIP) hebben de leergang IZWT samen met de zorgaanbieders ontwikkeld. “In deze tijd is de noodzaak van technologie in de zorg veel duidelijker geworden waardoor deze opleiding veel waarde toevoegt. En dat zien zorgprofessionals ook. De zorgkant kan veel van de technische kant leren en andersom.”

‘Super glue tussen zorg en ICT’

Een van de studenten, regisseur welzijn bij woonzorggroep Samen, zegt:  “Ik merkte dat de zorg achterliep op technisch vlak. Het nu leren is leuk, maar het werkbaar maken op de werkvloer, dat is waar je het voor doet. Als ik ‘super glue’ kan zijn tussen zorg en ICT dan zie ik daarvoor hele mooie kansen.”