‘Groter bereik door nieuw ouderenbeleid’

Met een aangepast ouderenbeleid verwacht Rotterdam twee maal zoveel ouderen te kunnen helpen. Veertigduizend senioren moeten jaarlijks worden bereikt, onder meer met fitfestivals in elk gebied.

Volgend jaar komt er een nieuw Rotterdams ouderenpakket 2022, zo laat verantwoordelijk wethouder Sven de Langen weten in de Telegraaf. Daarin worden eerder gehouden proeven die succesvol zijn verlopen, standaard tot beleid gemaakt. Rotterdam mikt op een bereik van veertigduizend ouderen per jaar. Door middel van onder meer valpreventie, het beweegaanbod voor ouderen, 75+ huisbezoeken, activiteiten rondom zingeving en fitfestivals.

Fitfestival

“Vanaf 2022 wordt er jaarlijks in ieder gebied ten minste één fitfestival gehouden. Zo verwachten we jaarlijks zo’n 3500 ouderen te kunnen bereiken”, laat de wethouder weten.

Op de fitfestivals (55+) kunnen ouderen gezondheidstest en activiteiten doen, die te maken hebben met gezond eten en drinken, bewegen en slimme technologie (eHealth) voor het dagelijks leven.

Gesprek aan de deur

In 2020 is door de corona voor het huisbezoek een alternatieve werkwijze ontwikkeld; de gesprekken aan de voordeur. “De ervaringen daarmee leert dat zo veel meer mensen worden bereikt, omdat ouderen eerder geneigd zijn een gesprek aan de voordeur te voeren dan een uitgebreid gesprek bij hen thuis”, aldus wethouder De Langen in de Telegraaf. “Op basis van de huidige inzichten krijgen 20.000 ouderen jaarlijks een aanbod voor een huisbezoek of een gesprek aan de deur.”