Groot consortium gaat strijd aan tegen alzheimer

Vroege diagnose en gerichte behandeling. Dat is het doel van Aboard, een nieuwe publiek-private samenwerking van ziekenhuizen, verzekeraars, bedrijven en goede doelen. Het consortium heeft volgens het FD ruim dertig deelnemers, van ziekenhuizen tot verzekeraars en van Philips tot start-ups tot goede doelen. Het consortium zet in op vroege diagnose en precieze, gepersonaliseerde behandeling van alzheimer.

Nationale Dementiestrategie

De komende vijf jaar is er opgeteld €8,8 mln beschikbaar. Daarvan komt €2,5 mln van het ministerie van Volksgezondheid. Economische Zaken legt nog eens €2,5 mln in, en de rest komt van de deelnemers, financieel of in natura. Aboard is het eerste project onder de vorig jaar gelanceerde Nationale Dementiestrategie 2021-2030.

Internationale uitstraling

‘Internationale waarnemers vinden Aboard een heel bijzonder project,’ zegt Wiesje van der Flier, hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Amsterdamse Alzheimercentrum, verbonden aan het Amsterdam UMC, in het FD. ‘Iedere partner die ik benaderde, wilde meedoen. Zo’n brede samenwerking kan bij uitstek in een klein land als Nederland, maar het heeft tegelijkertijd een enorme internationale uitstraling.’