Goed leven met dementie
“Mensen met dementie doen hun best, maar worden vaak gemeden. Dat is enorm verdrietig.”
Dat zegt Anjo Geluk, voorzitter van de Denktank 60+ Noord, in dagblad de Stentor in een artikel over het project VRbeelding, waarbij een speciale onderzoeksgroep bij Hogeschool Windesheim in beeld brengt hoe mensen tegen dementie aankijken.
Invloed op eigenwaarde en sociaal netwerk
“Er heerst vaak het beeld dat mensen met dementie niets meer kunnen”, aldus Geluk. “Daardoor gaan mensen hen ook zo behandelen. Ze gaan kinderlijk tegen hen praten, of trekken alles wat ze zeggen in twijfel. Dat heeft invloed op hun eigenwaarde en sociale netwerk.”
Veel mensen bang voor dementie
Geluk werkt mee aan het project waarmee ze bij Windesheim in Zwolle willen tonen dat goed leven met dementie mogelijk is. “Veel mensen zijn bang voor dementie”, vertelt onderzoeker Franka Bakker van het lectoraat Goed leven met Dementie in de Stentor. “Met dit onderzoek willen we het beeld nuanceren. Natuurlijk is de angst logisch, maar mensen hebben vooral het laatste stadium van dementie in hun hoofd.”
Als dementie een foto was
‘Als dementie geen woord was, maar een foto, wat zou er volgens jou dan op die foto staan?’ Met die oproep wil de hogeschool mensen vragen hun beeld van dementie te delen (inzenden kan tot 15 november). Want nog altijd heerst er een hoop negativiteit rondom de ziekte, terwijl juist een positiever beeld mensen met dementie zou kunnen helpen.
Positiever beeld scheppen
De onderzoekers willen een positiever beeld scheppen van dementie. Nadat ze de beelden verzameld hebben, leggen ze deze voor aan mensen die zelf dementie hebben, en aan hun mantelzorgers en verzorgers. Bakker hierover in de Stentor: “En we kijken of er, bij de negatieve beelden, ook een tegenbeeld kan worden geplaatst. Iets positievers. Want het leven eindigt niet bij de diagnose dementie.”
Virtual reality-module
Uiteindelijk moeten de gegevens input leveren voor een virtual reality-module voor zorgverleners en mantelzorgers. De insteek: omgang met cliënten of dierbaren vanuit wat wél kan. Bakker: “We willen bijdragen aan het beeld dat een goed leven met dementie daadwerkelijk mogelijk is.”