Gaat een robot ons straks wassen?

Worden ouderen straks gewassen door een robot? Ouderenzorg- organisatie Mijzo onderzoekt volgens het AD samen met TNO de mogelijkheden voor ‘een innovatief technisch systeem’.

Nee, géén wasstraat voor bejaarden, absoluut niet. Wat dan wel? Een innovatief technisch systeem om senioren zelfstandig te laten douchen, zegt Mijzo. De Brabantse zorgorganisatie onderzoekt de optie van een wasrobot voor ouderen. Noodgedwongen, want er zijn niet genoeg mensenhanden.

Er is gewoon geen personeel

De keiharde realiteit: er zijn steeds meer – en steeds oudere – senioren en er is steeds minder zorgpersoneel. Mijzo zegt naar alles te kijken wat kan helpen. En dus ook naar oplossingen die de techniek biedt. ,,De mensen in de zorg zijn er gewoon niet, of in elk geval niet genoeg. En dat gaat alleen maar erger worden”, zegt Heidi van Mierlo, specialistisch adviseur innovatie bij Mijzo, in het AD.

Niet zo’n gek idee

Een robotica-systeem, met als werktitel ‘wasbot’, kan ingezet worden bij het wassen, drogen en aankleden van kwetsbare ouderen, stellen Van Mierlo en haar collega-adviseur Carin Jansen. ,,Een wasrobot zat al jaren in onze hoofden. Toen we zagen hoever de ontwikkelingen op technisch gebied al zijn en wat er mogelijk is, bleek onze wasbot niet eens zo’n gek idee.” Samen met onderzoeksinstelling TNO en ingenieursbureau High Tech Alliance zit Mijzo nu in de ontwerpfase van dit project en studeert de organisatie op de eisen waar de wasbot aan moet voldoen.

Contact tussen mensen

Ouderenbond Anbo-PCOB reageert terughoudend op de plannen voor een wasrobot. ,,Het wassen is een intieme persoonlijke handeling. Het lijkt ons niet heel fijn als dit door een robotachtig construct wordt overgenomen”, zegt woordvoerster Eline Maarse in het AD.. ,,Juist deze handelingen vragen intermenselijk contact om privacy, en waardigheid van mensen ook in kwetsbare situaties overeind te houden.”