Denk na hoe je later je zorg gaat betalen

Zeventig mag dan het nieuwe zestig zijn, vroeg of laat wordt iedereen krakkemikkig.

Hiermee begint NRC een commentaar over de problemen rond het Integraal Zorgakkoord.

Mantelzorgers overbelast

In 2040 telt Nederland 4,7 miljoen 65-plussers. Een kwart van de bevolking. Sommige families zorgen fulltime voor een oude moeder, vader of broer. Maar die ‘mantelzorgers’ raken op termijn overbelast en vaak wonen de kinderen te ver weg om echt te zorgen. Als er al kinderen zijn. Alleen de alleroudste ouderen komen nog in een verpleeghuis. En zelfs voor hen is er niet altijd plek – althans niet in de buurt.

Wifi moet wel werken

Het conflict rond het zorgakkoord kan volgens NRC niet los worden gezien van de plannen die het kabinet in juli ontvouwde voor de toekomst van de ouderenzorg: ‘Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’ – zo vatte het die ‘transformatie’ samen. Er wordt gesproken van robots die je herinneren aan het innemen van medicijnen of een sensor die de wijkverpleegkundige alarmeert als je bent gevallen. Mits je wifi goed werkt.

Minder zorg voor iedereen

De afbouw van de huidige ouderenzorg moet volgens het kabinet doordat de samenleving vergrijst. “Als we de ouderenzorg houden zoals het is, zullen sommige mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.” Minder zorg voor iedereen dus, constateert NRC.

Zelf betalen

“Aan alle veertigers en vijftigers alvast het advies om na te denken over hoe je op je oude dag particuliere zorg gaat inkopen. In het slechtste scenario blijven er karige voorzieningen over – voor de armlastigste ouderen. De rest zal zelf zorg moeten betalen.”