Dementiezorg in gerestaureerd kasteel

Kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt is de nieuwste locatie van zorgorganisatie Nobama Care. Vanaf september komen er ouderen met de diagnose dementie wonen in het compleet gerestaureerde monument met nieuwe aanbouw, meldt dagblad de Limburger.

Het voormalige Kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt is volgens de Limburger volledig gerestaureerd en aan de hand van de originele tekeningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Straks krijgt het ook zijn oude naam terug: Residentie Kasteel Zuyderhoudt, vernoemd naar de oorspronkelijke, eerste eigenaar: industrieel Pieter Carel Zuyderhoudt. De allure van toen is nu al duidelijk terug te zien in de luxe salons met prachtige kroonluchters, monumentale haarden en schouwen, lambrisering, ornamenten, plafondschilderingen en chique inrichting.

Goed te doen

De nieuwbouw herbergt negentien appartementen met ieder een aparte woon-, slaap- en badkamer. Er kunnen ook echtparen wonen. Zuyderhoudt is de achtste en qua vierkante meters ook grootste locatie van Nobama Care. Goedkoop is het volgens de Limburger niet om hier straks te wonen. “Maar voor mensen die enigszins spaarzaam geleefd hebben, met een pensioentje en AOW, is het goed te doen.” Nobama Care heeft bij sommigen de reputatie ‘voor de rijken’ te zijn. Maar volgens de zorgorganisatie is dat niet helemaal terecht. “Mensen wonen hier zelfstandig. Iedereen krijgt een eigen huisnummer. Juridisch blijven de bewoners dus thuis wonen. En dat betekent dat ze de lage eigen bijdrage in de zorgkosten betalen, in tegenstelling tot bewoners van een verpleeghuis.”