De kunst van het samen doen

Vitalis vraagt familie en mantelzorgers om bij te springen in haar woonzorgcentra. Niet alleen bij leuke dingetjes, aldus het Eindhovens Dagblad, maar ook bij het uit bed halen, douchen en aankleden van bewoners.

“Veel mensen denken helaas dat de zorg van hun bordje af is als hun familielid eenmaal is opgenomen in een verpleeghuis”, zegt een woordvoerder.

Vitalis heeft de afgelopen maanden familie en mantelzorgers uitgenodigd voor bijeenkomsten om over ‘de kunst van het samen doen’ te praten. Bij Vitalis wonen 6500 ouderen, verspreid over 22 locaties. Vitalis telt 3000 medewerkers en 1300 vrijwilligers.

Alle kleine beetjes gaan helpen

‘Aan u de vraag te overwegen welke persoonlijke zorg en ondersteuning u op zich wilt nemen. Bijvoorbeeld een douchebeurt of de handnagelverzorging, het uit bed halen van de naaste, omkleden in de ochtend en avond. Moet dit dan elke dag? Nee, want alle kleine beetjes gaan helpen, nu en in de toekomst’, zo schrijft Vitalis in een uitnodiging voor zo’n bijeenkomst. Als andere voorbeelden noemt ze samen de tafel dekken, samen eten en opruimen, afwassen en het op orde houden van het appartement.

Het goede gesprek

De organisatie wil volgens het Eindhovens Dagblad dat medewerkers beter stilstaan bij de vraag wat een bewoner zelf wil en kan. Zij moeten ‘het goede gesprek’ hierover voeren. Het idee van Vitalis is dat wie in de zorg gaat werken graag helpt, en bewoners daardoor vanuit een automatisme teveel dingen uit handen neemt. Terwijl ouderen die actief zijn juist langer fit blijven. Volgens Vitalis is er ‘omdenken’ nodig bij al haar woonlocaties. Om dit proces te versnellen zijn er vorige maand ‘proeftuinen’ gestart, die binnenkort worden afgerond.