Wat kunnen we voor zorg leren van Finnen?

De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen.

Telecare (zorg op afstand via een tablet) is in Helsinki een succesproject. Het aantal ouderen in de stad dat via de iPad geholpen wordt, steeg gigantisch de afgelopen jaren. De afspraken via het scherm besparen tijd voor verpleegkundigen en worden soms als prettiger ervaren dan een huisbezoek, zegt een van de projectleiders:  “Als we aan de deur komen, zeggen mensen nu soms: waarom doen we het niet via het scherm?”

Thuiszorg begint via het scherm

De norm is nu, zo schrijft het AD: thuiszorg begint eerst met een sessie via het scherm. Zo krijgen cliënten instructies over medicijngebruik (meteen uitgeserveerd via de medicijnrobot thuis), zien ze video’s met fitnessoefeningen en kan de verpleegkundige kijken of alles oké is. Ook het sociale aspect is geregeld, samen eten of zingen in een groepsgesprek: van alles gebeurt er al digitaal. In Helsinki zijn ze ookal een stuk verder met gps-horloges. Die staan in directe verbinding met een meldkamer, zodat een oudere met dementie die verdwaalt bij het wandelen direct een verpleegkundige kan oproepen.

Woongroepen

De minister bezocht een complex met 63 appartementen, bewoners zijn ingedeeld in zes groepen die het huishouden onderverdelen en veel samen doen: yoga, muziek maken, pilates, handwerk. Het houdt ze actief en voorkomt eenzaamheid. De groepen hebben volgens een rooster keukendienst en schoonmaakdienst. Ze gaan bij elkaar langs of bellen elkaar om te checken hoe het gaat.\

Niet één oplossing

Hét wondermiddel voor de ouderenzorg blijkt ook in Helsinki niet te bestaan. “Er is niet één oplossing, dat zie je hier ook weer”, zegt Helder. “Het is en, en, en. Zorgen dat je met technologie personeelsuren bespaart, minder onnodige verslaglegging doet, zorgen dat je meer personeel opleidt, zorgen dat mensen later en minder zorg nodig hebben.”