Als je te zwaar blijft geen nieuwe knie?
Geriater en internist Andrea Maier is Covid óók dankbaar. “Alles wat we in de verouderingswetenschap al heel lang willen, hebben we nu binnen een jaar voor elkaar gekregen.”
Maier praat met NRC vanuit Singapore. Ze is door de Nationale Universiteit Singapore gevraagd om het Centre for Healthy Longevity te leiden. “Singapore heeft een groot probleem met een snel verouderende bevolking”, zegt ze. “De overheid is vastbesloten om dat op te lossen.”
Radicale aanpak op alle niveaus
Gaat Maier de mensen jonger maken? “De veertigers en vijftigers, ja. We gaan ook naar kinderen en baby’s kijken. En wat moeders kunnen doen om hun kind tijdens de zwangerschap de beste kans te geven om later geen ouderdomsziekten te krijgen.”
Dat wordt nu onderzocht , samen met sociologen, antropologen, psychologen en biologen. “Het is een radicale aanpak op alle niveaus: hoe mensen wonen, hoeveel zonlicht ze krijgen, hoeveel stress ze ervaren, hoe ze kunnen worden uitgenodigd om meer te bewegen, wat het doet als er meer groen in de buurt is of als je de voedselvoorziening verandert.”
Consequenties eigen keuze accepteren
Je moet mensen de kennis geven waardoor ze zelf een weloverwogen besluit kunnen nemen, zegt Maier in NRC. En als je toch liever geen pillen slikt? Of blijft roken? Of dik bent?
“Prima, zolang je de consequenties van je eigen keuze maar accepteert. Als je niet afvalt en je blijft te zwaar, krijg je geen nieuwe knie. Hoever je daarin mag gaan, weet ik niet. Dat is aan de politiek.”