Acute vervolgzorg zelfde dag geregeld

Om te voorkomen dat kwetsbare ouderen die acute vervolgzorg nodig hebben, van het kastje naar de muur worden gestuurd, heeft de Gezondheidsregio Zoetermeer een centraal meldpunt ingesteld. Alle zorgvragen voor deze doelgroep zijn zo via één telefoonnummer af te wikkelen, aldus AD Haagsche Courant.

Dit Regionaal Transferpunt (RTP) is in 2021 als proef ingezet om huisartsen en medewerkers van de spoedeisende hulp die op zoek zijn naar ongepland tijdelijk verblijf voor kwetsbare ouderen, overbodig werk uit handen te nemen. Het gaat dan niet om levensbedreigende situaties, maar bijvoorbeeld om iemand die in huis is gevallen en zichzelf niet kan bedruipen. Door naar een algemeen nummer te bellen, krijgt de arts een transferverpleegkundige aan de lijn die zicht heeft op de beschikbare beddencapaciteit.

Arts kan tijd beter besteden

“In de oude situatie moesten artsen en verwijzers zelf op zoek gaan naar een instelling die nog een plekje vrij had. Dat betekende heel veel telefoontjes en elke keer de situatie opnieuw uitleggen. Die tijd kan de arts veel beter besteden aan de zorg van patiënten”, aldus de programmamanager in AD Haagsche Courant.

Tijdelijk verblijf

De transferverpleegkundige van Zorgpension (26 kamers voor tijdelijk verblijf met 24 uur zorg en ondersteuning) krijgt de telefoontjes binnen van huisartsen en zorginstellingen. In de periode van maart tot en met augustus vorig jaar ging het om gemiddeld vijftig zorgvragen per maand. “Het gebeurt zelden dat we niet goed kunnen doorverwijzen. Krijgen we voor 12 uur een spoedmelding binnen, dan wordt het in principe dezelfde dag geregeld.”