Woningvoorraad beter benutten

“Je zult zien dat wanneer we de AOW als basisbedrag betalen er leuke, kleinschalige woongroepen ontstaan die een eigen parttime kok of eigen verpleging in dienst kunnen nemen. En het belangrijkste: er zullen honderdduizenden woningen vrijvallen.”

Dat schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf waarin ze nagaat hoe we de bestaande woningvoorraad beter kunnen benutten.

Gezellig en minder kosten

“Waarom zouden drie oudere vriendinnen niet kunnen samenwonen in een van hun grotere sociale huurwoningen? Vaak een veel te grote huurwoning, waar ze al woonden toen ze nog een opgroeiend gezin hadden. Het zou gezellig zijn en zorgkosten schelen als deze vriendinnen nu samen kunnen wonen. Alleen, dat doen ze niet, want dan worden ze alle drie gekort op hun AOW-uitkering. Hou daarmee op.”

Alle tegemoetkomingen kwijt

Iedere bijstandsgerechtigde die nu in een sociale huurwoning woont, zal nooit gaan samenwonen met zijn geliefde, schrijft Van Gaal in de Telegraaf, want dan is hij niet alleen zijn sociale huurwoning kwijt, maar ook zijn bijstandsuitkering én zijn huurtoeslag, zorgtoeslag en alle andere tegemoetkomingen. “Dat doe je niet, dan blijf je liever wonen waar je woont en dan ga je maar niet samenwonen, óf je doet het wel en je verhuurt je sociale huurwoning illegaal.”

Luxe vakantieparken

Kijk ook naar de mogelijkheid kijken van permanente bewoning op sommige luxere vakantieparken, adviseert de Telegraaf-columnist: “Vorig jaar was er een explosieve groei in de aankoop van luxe vakantiewoningen in eigen land. Veel ouderen hebben een luxe vakantiewoning gekocht en zouden daar best graag permanent willen wonen, maar volgens de bestemming mag het niet. Waarom zou dat niet mogen? Geef het vrij.”