Doorstromen in Eindhoven

Tien van de 36 appartementen die corporatie Woonbedrijf gaat bouwen in de wijk Bennekel in Eindhoven zijn bedoeld voor senioren uit de wijk zelf. Op die manier wil de corporatie de doorstroming van ouderen van grotere eengezinswoningen naar kleinere appartementen bevorderen.

Tien appartementen worden volgens het Eindhovens Dagblad apart verhuurd aan 55-plussers uit de Bennekel die nu in een grote woning of in een appartement zonder lift wonen. Eerder reserveerde Woonbedrijf ook al woningen in andere bouwprojecten. Ook zij kregen voorrang. Corporatie Trudo paste dezelfde regeling toe voor veertien woningen in de Bennekel. Zo willen de corporaties een bijdrage leveren aan het verbeteren van de doorstroming.

Prestatieafspraken

De manier van werken is opgenomen in de Prestatieafspraken 2020 die de gemeente Eindhoven heeft gemaakt met de corporaties. “De afspraak is dat we inventariseren of er senioren willen doorstromen naar een kleinere woning in de buurt”, zegt Woonbedrijf. “Zo komen we die doelgroep tegemoet als ze naar een gelijkvloerse woning in de buurt willen verhuizen. Ze maken dan een grotere eengezinswoning vrij. Dat zorgt voor een goede doorstroming en een betere afstemming van vraag en aanbod.”