Woningruil minder belasten

“Marlous Dolus en Anne Hezemans schreven een uitstekend artikel over de blokkades van veel 60-plussers om te verhuizen, reageert Snam Vromans uit Oirschot in de Volkskrant.

“Velen van hen wonen na het uitvliegen van hun kroost nog steeds in grote huizen, vaak te groot naar hun wensen en behoefte. Een woningruil met een te klein behuisd jong gezin (bijvoorbeeld een van hun kinderen) zou uitkomst bieden: de 60-plussers hoeven niet de woningmarkt op om iets kleiners te vinden, het jonge groeiende gezin niet om iets groters te bekomen.”

Ouderlijk huis

“Het lijkt me dat vele ouderen hun kinderen en hun gezinnen zo een grotere woning kunnen bieden (het ouderlijk huis notabene) en dat de ouders in een hen bekende en vertrouwde woning terecht kunnen”, aldus Vromans in de Volkskrant. “Voor velen een gewenste situatie, ware het niet dat zo’n woningruil tweemaal wordt belast met overdrachtsbelasting: een gezamenlijke kostenpost van al gauw tien- tot twintigduizend euro. Het zou goed zijn om deze heffing in gevallen van woningruil achterwege te laten. Vanzelfsprekend zou dat moeten gelden in alle gevallen van woningruil, niet enkel bij die in familieverband.”