Slim Langer Thuis-woning

Langer thuis wonen, zoals het kabinet ouderen overal in het land voorhoudt? Dat wordt nog wat met al die dijkwoninkjes in de Hoeksche Waard, aldus AD Rotterdams Dagblad. De Slim Langer Thuis-woning die de gemeente en HW Wonen openden, moet hulp bieden.

Zeker de helft van de bestaande huur- en koopwoningen in de gemeente valt volgens wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat niet levensloopbestendig te maken. “De zogeheten nultredenwoning, waarbij woonkamer, keuken, badkamer, toilet en tenminste één slaapkamer gelijkvloers zijn, is voor veel mensen simpelweg niet realiseerbaar.”

Verhuisregeling

Voor oudere huurders, die naar een gelijkvloerse woning willen verhuizen, maar opzien tegen de verhuizing en eventuele hogere kosten, is een speciale verhuisregeling in het leven geroepen. HW Wonen zorgt dat de huur niet omhoog gaat. Daarnaast biedt de gemeente een verhuisvergoeding en hulp.

Vijftig gadgets

Voor woningeigenaren bestaat zo’n regeling (nog) niet. Oftewel, schrijft AD Rotterdams Dagblad: zij zullen zelf bijtijds goed moeten nadenken over onder andere handige hulpmiddelen en technische snufjes die hen helpen zo lang mogelijk veilig en comfortabel in eigen huis te blijven wonen. Vrijwilligers in de Slim Langer Thuis-woning hebben een lijstje van zo’n vijftig dergelijke gadgets paraat. Van een bril met gaatjes erin (‘ideaal om zelfstandig oogdruppels toe te dienen’) en robotstofzuiger tot rolgordijnen met stembediening.