‘We bouwen ons eigen bejaardentehuis’

Appartementen en eengezinswoningen rond een hofje. Ouderen die er wonen, zorgen voor elkaar. Al jaren maken tientallen ouderen zich hard voor zo’n woonvorm in Zutphen. Dit najaar gaat het er van komen. ‘Met elkaar, voor elkaar.’

In het najaar wil een groep ouderen in Noorderhaven beginnen met de bouw van De Hof van Zutphen, aldus dagblad de Stentor: het derde Knarrenhof van Nederland. In juni 2022 moet het complex met 51 appartementen en eengezinswoningen worden opgeleverd. Woningen die  in prijs variëren van 282.000 tot 370.000 euro.

Samen optrekken, niets verplicht

Hoewel de ouderen veel samen gaan optrekken, is niets verplicht. “De Hof van Zutphen biedt kansen en mogelijkheden die ons levendig en actief te houden. We wonen er zelfstandig, maar zijn betrokken op elkaar.”

Koken voor elkaar

Te vergelijken met een aanleunwoning? “Natuurlijk zal er bij De Hof van Zutphen ook Thuiszorg langskomen. Maar bij een aanleunwoning krijg je bijvoorbeeld ook eten aan huis. Wij richten een eetgroep op en maken eten voor elkaar. We maken eigenlijk ons eigen bejaardentehuis.”

Ook uit het Westen

Van alle huishoudens die al een koopcontract hebben getekend, komen er twee uit Zutphen. Anderen komen uit omliggende dorpen of de Achterhoek, maar ook uit het westen. Van Amsterdam, tot Utrecht en Leiden.