Met je beste vrienden een huis kopen

Je wilt gaan samenwonen met vrienden. Fijn, want of het nu met een hartsvriendin of met een hele vriendengroep is, een huis kopen met meerdere mensen – en meer geld – kan je kansen op de woningmarkt vergroten, schrijft de Volkskrant.

Er is alleen een klein probleem. Waar samen een huis kopen vrij gebruikelijk is met een partner, geldt dat (nog) niet voor het kopen met vrienden. ‘Het komt zeker voorbij’, zegt De Hypotheker, die al meerdere bevriende stellen adviseerde. ‘Maar dat zijn wel uitzonderingen.’

Samenleving niet op ingericht

Eenzelfde geluid klinkt volgens de Volkskrant bij de vicevoorzitter van NVM Wonen. ‘Onlangs heb ik twee oudere vriendinnen geholpen bij de zoektocht naar een woning.’ De missie slaagde, maar alle extra zaken die daarbij aan de orde kwamen, bevestigden wat hij allang wist. ‘Het kopen van een huis met vrienden? Daar is onze samenleving niet op ingericht.’

Gekort op AOW

Wie het woningdelen overweegt, kan zich dus opmaken voor wat extra hindernissen. Wanneer je een woning op het oog hebt, komt de volgende hindernis om de hoek kijken: de gezamenlijke financiering. Banken lopen immers niet per se warm voor bijzondere financieringsconstructies. Van de bekende hypotheekverstrekkers verklaren alleen Rabobank en ING een hypotheek te hebben voor groepen. ASR zegt ‘weinig situaties te zien’ waarbij een hypotheek met meer dan twee schuldenaren verstandig is. ‘Ook fiscale voordelen en toegang tot sociale voorzieningen. ‘Voor ouderen is het bijvoorbeeld minder aantrekkelijk om samen te gaan wonen, omdat zij worden gekort op hun AOW’, zegt NVM Wonen in de Volkskrant.

Onderlinge afspraken

Het laatste – en misschien wel belangrijkste – punt van aandacht zijn de onderlinge afspraken. ‘Hoe ga je bijvoorbeeld verder als iemand de woning wil verlaten?’, legt de Vereniging Eigen Huis uit. Het is dan ook goed om vooraf alle mogelijke scenario’s door te nemen en alles vast te leggen.