In Utrecht doorstroming met buurtvoorrang

Utrechtse senioren en jongeren die binnen hun eigen buurt willen verhuizen, krijgen in de nabije toekomst voorrang op andere woningzoekenden. Wethouder Dennis de Vries hoopt volgens de Telegraaf met de zogenoemde buurtvoorrang doorstroming op de krappe woningmarkt te bevorderen.

De PvdA’er denkt dat ouderen die in een gezinswoning wonen sneller verkassen naar een seniorenwoning als ze geen afscheid hoeven te nemen van hun eigen omgeving. Jongeren kunnen op hun beurt een steentje bijdragen in hun vertrouwde buurt, zo is de gedachte.

Eerlijke kans

De Vries benadrukt dat hij de buurtvoorrang beperkt wil inzetten, aldus de Telegraaf. Hij schrijft:  “We willen voorkomen dat de diverse voorrangsregelingen de vrije vestiging te veel gaan beperken. De doorstroming mag niet te veel beperkt worden en we willen een eerlijke kans bieden in de hele stad voor alle woningzoekenden. Immers voorrang voor de ene woningzoekende betekent minder kans voor een andere woningzoekende.”

Helft van de seniorenwoningen

Desalniettemin wil de wethouder volgens de Telegraaf maximaal de helft van de seniorenwoningen (sociale huur) reserveren voor Utrechters op leeftijd uit de buurt. Hij verklaart: “Ouderen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning, kennen nu al een voorrangsregel voor woningen die gelabeld zijn als seniorenwoonruimte. Deze voorrangsregel houdt echter geen rekening met de plek waar de huidige woningzoekenden wonen. Voor het behouden van sociale structuren en netwerken die ouderen hebben opgebouwd, kan het in de buurt blijven wonen belangrijk zijn.”