Senioren blijven graag in Zoetermeer

De bewoners die zich vanaf 1970 in Zoetermeer vestigden, zijn nu op leeftijd gekomen. Maar waar moeten ze wonen? ArchitectuurPunt hield een goedbezochte lezing (online) over het thema ‘Omzien’ naar elkaar. AD Haagsche Courant doet verslag.

Hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer presenteert harde cijfers. “Er is een dubbele vergrijzing, de groei zit vooral in de groep van 60 tot 80 jaar.” In 2037 zullen er 120.317 mensen in Zoetermeer wonen, van hen zijn 37.000 65-plusser, zo luidt de prognose. Onder de ouderen zullen er veel alleenstaanden zijn.

Verhuisgeneigdheid gering

Boelhouwer onderzocht de ‘verhuisgeneigdheid’ van de senioren. Die is erg laag, want ze zoeken driekamerwoningen waar hun kleinkinderen kunnen logeren. Die huizen zijn nogal schaars. Hij toont de woontorens van het project Den Haag Bellevue. “Een beetje saai wonen, 40 hoog. Dat wordt het niet voor ouderen uit Zoetermeer.”

Knarrenhofje

De hoogleraar heeft volgens AD Haagsche Courant meer vertrouwen in een project als Cerca, ruime koopwoningen bij een winkelcentrum met gemeenschappelijk eten voor de bewoners. Waarom laat de gemeente niet zo’n complex bij elk winkelcentrum bouwen? Knarrenhof is in Zwolle een groot succes. “Probeer ergens een locatie te bedenken, dat moet toch lukken in Zoetermeer!”, stelt Boelhouwer. “Maak je er sterk voor. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Als we nu niets doen, is het momentum voorbij”, roept Boelhouwer de (niet aanwezige) gemeenteraadsleden op.