Rotterdam verhuispremie of huurcompensatie

Ouderen in Rotterdam die naar een kleiner huurhuis verhuizen kunnen in de toekomst een verhuispremie of huurcompensatie krijgen. De gemeente wil het aantrekkelijker maken om te verkassen om zo grote woningen vrij te maken voor gezinnen.

Vorig jaar maakte Rotterdam al bekend te gaan werken met twee seniorenmakelaars, schrijft de Telegraaf. Dat is samen met de woningcorporaties afgesproken; de makelaars moeten ouderen helpen bij het vinden van een geschikte woning en praktische belemmeringen weghalen rondom een verhuizing. Maar het gaat nog niet vlot genoeg en er is een fors gebrek aan betaalbare woningen voor gezinnen.

Verhuisbewegingen

Voor een betere doorstroming op de huizenmarkt wordt gewerkt aan een verhuispremie en huurcompensatie, laat het stadsbestuur weten. “De verhuizing van ouderen naar een appartement zorgt meestal voor meerdere verhuisbewegingen”, verduidelijkt een gemeentewoordvoerder in de Telegraaf.

Verhuiskosten

“Ouderen die via de seniorenmakelaar verhuizen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de verhuiskosten.” Aan welke bedragen wordt gedacht weet het stadsbestuur nog niet, dat moet nog worden bepaald. Financieel moet het aantrekkelijker worden om kleiner te gaan wonen. Met huurcompensatie moet ‘het huidige huurniveau worden behouden’ of kunnen de ouderen ‘langzaamaan naar het nieuwe huurniveau toegroeien’.