Pre-mantelzorgwoningen faciliteren

De gemeente Maashorst meldt ook voortvarend te werken aan het realiseren van woningen op andere manieren dan nieuwbouw. Zo wordt het in mogelijk om onder voorwaarden pre-mantelzorgwoningen te realiseren.

Wethouder Franko van Lankvelt (Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen): “Natuurlijk zijn nieuwbouwprojecten belangrijk, maar binnen de versnellingsagenda kijken we ook naar beter gebruik maken van de bestaande voorraad. Ook daar kun je woonruimte toevoegen, en dat zijn vaak oplossingen op maat. Als ouderen verhuizen naar een kleinere woning in de tuin, en daarmee hun grote huis vrijmaken voor (een van) de kinderen, komt elders een andere woning vrij.”

Voorbereiding op zorgvraag

Een pre-mantelzorgwoning is een woning voor inwoners van 67 jaar of ouder die op dit moment nog geen zorgbehoefte hebben, maar waarbij er wel de behoefte is om wel alvast in de nabijheid van naasten te wonen, als voorbereiding op een mogelijke zorgvraag in de toekomst. Bijvoorbeeld ouders en kinderen die graag bij elkaar willen wonen om elkaar te kunnen helpen en ondersteunen in het dagelijks leven.

Toenemende vraag

Hiervoor bestaan geen landelijke regels, maar Maashorst wil dit wel faciliteren omdat er een toenemende vraag naar is. Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn): “Behalve een extra woning zorgt dit er ook voor dat mensen langer thuis in hun eigen omgeving kunnen wonen en de regie over hun eigen leven houden. We stimuleren dat mensen op tijd nadenken over veranderingen die komen gaan, zodat ze gezond en gelukkig oud kunnen worden. Deze mogelijkheid past daar heel goed in.”