‘Niet verzorgingshuis opnieuw uitvinden’

Om alle Amsterdamse ouderen het onderdak te geven dat ze nodig hebben, zijn er twee keer zoveel verpleeghuisplekken nodig, en duizenden zelfstandige woningen.

De nood is hoog. Er moeten nu écht ouderenwoningen worden gebouwd, zegt Ronald Schmidt, bestuurder van zorginstelling Cordaan en bestuurslid van branchevereniging Actiz, in Het Parool.”Als elke Amsterdammer die in de toekomst in aanmerking komt voor een verpleeghuisplek, er ook gebruik van gaat maken, dan hebben we in 2035 zo’n 8000 verpleeghuisplekken in Amsterdam extra nodig.:  Nu zijn dat er een kleine 6000. Dan gaat het dus om meer dan een verdubbeling.”

Seniorproof niet eenvoudig

Dat is om meer redenen onhaalbaar, zegt Schmidt. “Het is onbetaalbaar, we missen het personeel en er is geen plek voor.” Er moeten wel verpleeghuisplekken bij, maar er moet volgens Schmidt tegelijkertijd ook aan een alternatief worden gewerkt.  Veel woningen zijn echter moeilijk senionproof te maken. ” Bouw maar eens een zitdouche in een gemiddelde badkamer in een etagewoning in De Pijp.”

Zelfstandigheid behouden

Schmidt breekt een lans voor gelijkvloerse ouderenwoningen met uiteraard een lift en mogelijkheden voor nieuwe technologieën, zoals sensoren die een alarm laten afgaan als iemand valt. Ook moeten de bewoners in en rond huis ontmoetingsplekken hebben. Een ding: “Maak niet de fout om opnieuw het verzorgingshuis uit te vinden. Als je dat aan mensen van 70, 75 voorstelt, zeggen ze: dat willen wij niet! Wij willen onze zelfstandigheid behouden.”