Nationaal plan doorstroming nodig

De woningmarkt zit op slot. De gevolgen zijn voelbaar in alle lagen van de samenleving. Actie van minister Keijzer blijft uit, ook in het debat gisteren in de Tweede Kamer, zo stellen Hans Vijlbrief (Tweede Kamerlid D66) en Suleyman Aslami (gemeenteraadslid D66 in Amsterdam) in het AD.

Eén van de grootste knelpunten is dat senioren noodgedwongen in een te groot huis blijven wonen. Omdat het kabinet dit onderwerp links laat liggen, proberen veel gemeenten en woningcorporaties op eigen houtje een oplossing te vinden, aldus de beide D66-politici in het AD. Ze pogen ouderen te verleiden met verhuisregelingen, maar deze initiatieven missen doel. Daarnaast is het los zand: waar Den Haag seniorenmakelaars inzet, heeft Den Bosch verhuiscoaches en variëren de verhuiskostenvergoedingen van 750 euro in Amersfoort tot ruim 6000 euro in Amsterdam.

Lakse houding minister

Minister Keijzer neemt niet eens de moeite om de impact van de maatregelen bij te houden, aldus Vijlbrief en Suleyman in het AD. “Die lakse houding is onverantwoord in een tijd waarin ouderen en jongeren vastzitten in woningen die niet bij hun behoeften aansluiten. De minister heeft de sleutel voor de oplossing, maar beweegt niet. Verhuizen is voor ouderen vaak geen aantrekkelijke optie. Geschikte seniorenwoningen zijn moeilijk te vinden. De wachttijden zijn te lang en als er al een optie is, is die vaak duurder dan hun huidige woning.”

Landelijke campagne

Vijlbrief en Suleyman pleiten in het AD voor vier doorbraken: creëer één simpele en ruimhartige verhuisvergoeding. Zo kan de minister ervoor zorgen dat verhuizen ook daadwerkelijk financieel aantrekkelijk wordt; zorg voor begeleiding op maat. Stamp persoonlijke hulp uit de grond, die ouderen helpt met de zoektocht naar een nieuwe woning en die de verhuizing praktisch regelt; garandeer een betaalbare en geschikte woning. Een kleiner appartement mag niet duurder zijn dan de huidige woning. Maak daarover afspraken met woningcorporaties en marktpartijen en ten slotte: lanceer een landelijke campagne. “Zodra er een ‘nationaal plan doorstroming’ is, zorg dan ook dat ouderen weten dat er hulp beschikbaar is. “Doorstroming is geen lokaal probleem, maar een landelijk vraagstuk. Pak het dus nationaal aan”.