‘Meerdere woonvormen mogelijk maken’

Hoe krijg je ouderen uit hun grote huizen om de woningmarkt vlot te trekken? Een antwoord is volgens het Zoetermeerse raadslid Wim Blansjaar de Knarrenhof, een wooncomplex waar ouderen naar elkaar omzien.

“We moeten een beetje out of the box denken”,  Blansjaar in AdD Haagsche Courant. De fractievoorzitter van de Partij Democratie voor Zoetermeer (PDvZ) wil het Knarrenhof naar Zoetermeer halen. Hij meent te weten dat deze woonvorm dé oplossing is voor de woningmarkt die op slot zit omdat veel ouderen in hun riante woningen blijven.

Knarrenhof voor- en nadelen

Voor Koos Graniewski, de voorzitter van zowel de Algemene Ouderen Vereniging Zoetermeer (AOVZ) als stichting Overleg Samenwerkende Ouderenbonden (OSO),W is een Knarrenhof één van de mogelijkheden. “Een voordeel is dat mensen elkaar helpen, waardoor het ideaal is. Een nadeel is dat in het Knarrenhof mensen van dezelfde leeftijd wonen, die gelijktijdig ouder worden. Ze hebben dan meer hulp nodig en kunnen elkaar niet altijd helpen.” Daarnaast zit niet elke oudere te wachten op veel contact met buren.

‘Mooi model, maar je moet er in passen’

“Het is een mooi model, maar je moet er wel in passen”, zegt de Zoetermeerse ouderenvoorzitter in AD Haagsche Courant. De een vindt het fijn en een ander is meer op zichzelf gericht.” Graniewski vindt vooral dat meerdere woonvormen mogelijk moeten worden gemaakt. ,,We willen meer woningen voor ouderen, maar ook woonvormen waarbij ouderen en jongere mensen door elkaar wonen.”