‘Naoberschap’ in sociaal statuut

De Hof van Zutphen is een gemeenschappelijk woonproject voor ouderen van de landelijke stichting Knarrenhof. In november gaat de bouw van dit derde Knarrenhof van Nederland van start.

De bedoeling van De Hof van Zutphen is om een hof voor senioren te creëren waar zij op een sociale manier met elkaar oud kunnen worden. Een belangrijk onderliggend principe is ‘naoberschap’. “Met naobers naar elkaar omkijken en elkaar met raad en daad bijstaan. Een goede buur, maar dan heel veel meer”, vertelt duovoorzitter Brenda Reyne op Platform31 . Om dit ‘naoberschap’ te verankeren, is ook een sociaal statuut opgesteld dat door toekomstige bewoners ondertekend is.

Soort contract

“Dit is eigenlijk een soort contract waarin staat dat bewoners naar elkaar omkijken. Dit zit vaak in kleine dingen, bijvoorbeeld boodschappen halen voor je buren. Ook hebben we in het sociaal statuut bepaalde omgangsnormen opgenomen, bijvoorbeeld dat bewoners elkaar aanspreken en zich ook laten aanspreken, dat iedereen elkaars privacy respecteert en dat iedereen welkom is, ongeacht achtergrond.”

Middensegment

Alle 51 woningen in De Hof van Zutphen zijn koopwoningen. “De goedkoopste woning is rond de 272.000 euro (ca. 88m2) en de duurste ongeveer 370.000 euro (ca. 130m2). Natuurlijk realiseren we ons dat we hiermee het middensegment aanspreken. Voor mensen die het iets minder breed hebben, is dit een flinke investering. Voorheen zaten er ook kleinere (en dus goedkopere) huizen in het plan, maar deze zijn helaas gedurende de verdere uitwerking van het plan geschrapt.”