Lucratief beleggen in ouderen met dementie

Kleine privébeleggers, vermogende families en multinationals: allerlei geldschieters zien volgens website Follow the Money profijt in de zorg voor senioren. Zo neemt het beleggen in luxe villa’s voor ouderen met dementie de laatste jaren enorm toe. Brochures beloven rendementen van 7 procent of meer. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de zorg?

Vastgoedobjecten

In de afgelopen jaren stegen volgens FTM de investeringen in vastgoedobjecten voor opvang, verzorging en verpleging van (vermogende) senioren. Ging het in 2013 nog om 100 miljoen euro, in 2019 was dit al 1,25 miljard euro. Rijke families als Zeeman (textiel) en Bosman (transport) maar ook investeringsmaatschappijen als Value8 en Gilde Healthcare steken miljoenen in particuliere woonzorg voor ouderen met dementie. Grote Franse en Belgische beursgenoteerde concerns kregen door overnames een flink deel van de Nederlandse zorgmarkt in handen.

Inspectierapporten

Follow the Money onderzocht de inspectierapporten van zestien particuliere woonzorgbedrijven. Dertien van hen moesten al na een eerste inspectieronde maatregelen nemen om hun zorgverlening op orde te brengen. Sommige bedrijven doen daar jaren over.