Huis te groot, geld genoeg, toch niet verhuizen

Geld hebben ze wel. Maar verhuizen naar een woning die geschikt is voor de oude dag willen veel 55-plussers niet, meldt Trouw uit een enquête van leningverstrekker De Hypotheker onder zo’n tweeduizend klanten.

Volgens de enquête denkt bijna een kwart een overwaarde op hun huis te hebben van tussen de 50.000 en 100.000 euro en 45 procent denkt zelfs boven de ton uit te komen. Maar dat geld zetten ze dus niet in om een nieuw, geschikter huis te kopen. Liever houden ze het achter de hand als extra pensioen of later als erfenis voor hun kinderen.

Dan is het te laat

Ouderen zijn honkvast, stelt de Rabobank, net als De Hypotheker. Zelfs in een huis dat niet erg geschikt is voor hen, wil driekwart van de 65-plussers toch graag blijven wonen. “Veel empty nesters kijken wel om zich heen als hun kinderen net de deur uit zijn”, zegt ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. “Maar lukt het niet snel om iets te vinden, dan daalt hun verhuisbereidheid. Die komt pas terug als ze 80-plusser zijn en problemen met hun gezondheid krijgen. En dan is het te laat.”

Maatwerk blijft uit

Gewoon maar meer ouderenwoningen bouwen? Dat lijkt eenvoudiger dan het is, ziet Boelhouwer volgens Trouw. “Er is echt maatwerk nodig, en dat komt nog niet op gan. Die kleine appartementjes die je vaak ziet, daar willen veel ouderen niet naartoe – en waarom zouden ze ook?”