Duwtje in de rug om te verhuizen
Verhuizen van een grotere naar een kleinere sociale huurwoning in de regio Utrecht kan behoorlijk lastig zijn. Een speciale regeling die huurders korting geeft op de nieuwe huurprijs, noemen de woningcorporaties een succes.
Vooral voor ouderen vormt verhuizen een drempel, schrijft AD Utrechts Nieuwsblad. Ze wonen vaak al jarenlang in hetzelfde huis en betalen ten opzichte van de huidige prijzen een relatief lage huur. Een grotere woning verruilen voor een kleinere, bijvoorbeeld een eengezinswoning met tuin voor een appartement omdat de kinderen uit huis zijn, kan daardoor duurder uitpakken.
Nooit meer dan 50 euro extra
Corporaties willen ouderen die kleiner willen wonen, juist stimuleren om de stap te maken. Daardoor komen namelijk grotere woningen vrij. Aan eengezinswoningen in de regio Utrecht is een groot tekort. Sinds december 2019 geldt er een regeling waarbij huurders die verhuizen van een grotere naar een kleinere woning, nooit meer dan 50 euro per maand extra gaan betalen. Ook krijgen ze voorrang bij het reageren op Woningnet.
Best moeilijk uit te leggen
135 huurders hebben sindsdien gebruik gemaakt van de regeling. Hierdoor kwamen ruim 120 woningen vrij voor gezinnen, die op hun beurt vaak een kleine sociale huurwoning achterlieten. Het resterende deel van de vrijgekomen woningen wordt gesloopt of verkocht.
Bram Lipsch, voorzitter van de stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU) noemt in AD Utrechts Nieuwsblad de regeling een succes. “Het is de bedoeling om de doorstroming te bevorderen. De financiële prikkel kan mensen helpen om te besluiten te gaan verhuizen. Want het is best moeilijk uit te leggen dat als je lang in een woning hebt gewoond en verhuist naar een kleinere woning, de huurprijs naar een hoger niveau gaat.’’