Hoe Rotterdam gat dicht van verzorgingshuizen

Rotterdam dicht het gat tussen thuis en verpleeghuis met nieuwe plannen. Zo krijgt de stad ‘Thuisplusflats’ waar de gemeente meebetaalt aan activiteiten die de bewoners samenbrengen. Ook mogen projectontwikkelaars alleen op bepaalde plekken in de stad bouwen als ze ook aan ouderen denken

“Veel ouderen hoeven niet naar het verpleeghuis, daar zijn ze te vitaal voor. Maar ze kunnen ook niet zelfstandig thuis wonen”, zo zegt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen in AD Rotterdams Dagblad.. De oudere komt bijvoorbeeld amper meer buiten, omdat de trap in het portiek te steil is. Of vereenzaamt na het overlijden van de partner. Vroeger verhuisde een oudere dan naar het verzorgingshuis, maar die zijn er amper meer.

Thuisplusflats

De Thuisplusflats zijn bedoeld voor ouderen met een kleine portemonnee die maar weinig zorg nodig hebben. Deze flats met sociale huur hebben al een gezamenlijke ruimte, maar veelal is die niet of amper in gebruik. De gemeente trekt nu geld uit, zodat er meer activiteiten komen en meer begeleiding. Voor iedereen. In totaal komen er twaalf Thuisplusflats.

Open sfeer

Bij andere flats is het idee de activiteiten weer op gang te brengen, waarna de bewoners het overnemen. Het idee is in een half jaar tijd te zorgen dat de ontmoetingsruimte bruist van activiteiten en gezelligheid, waar elke bewoner welkom is en iets mag organiseren. Dus geen kliekjes, maar een open sfeer.

Seniorenmakelaar

De volgende stap is volgens AD Rotterdams Dagblad zorgen dat Rotterdammers ook daadwerkelijk verhuizen naar de ‘tussenvoorzieningen’, die nog vele andere vormen kunnen hebben om het gat tussen thuis en verpleeghuis te dichten. Om te helpen, is dit jaar proefgedraaid met een seniorenmakelaar die met ouderen kijkt wat hun beste optie is.