Duo-wonen als alternatief
Miljoenen vierkante meters aan woonruimte blijven in Nederland onbenut: ongebruikte slaapkamers in eengezinswoningen van ouderen die niet willen verhuizen. Daarmee kunnen ze starters helpen én zichzelf, schrijft het AD.
Waar veel deskundigen zich het hoofd breken over de vraag hoe je ouderen uit hun eengezinswoning krijgt, zoekt Amanda Schiltmans van Stichting Statiegeld Op Jeugd de oplossing in ‘duo-wonen’. Met haar stichting probeert Schiltmans ouderen niet hun woning uit te krijgen. Ze hoopt juist dat ze jongeren verwelkomen. Volgens haar dubbel winst: “We krijgen straks ook een enorm tekort aan mantelzorgers.”
Korting op de huur
Herbert Vos (64) uit Mill maakt al gebruik van die mogelijkheid. Zijn vrouw kreeg zeven jaar geleden de diagnose alzheimer. Omdat ze in een bungalow met een plat dak wonen, was splitsen lastig, maar in zijn tuin had hij wel ruimte genoeg. Er was direct animo, aldus het AD. Vos (‘ik werk nog gewoon’) koos voor twee twintigers uit de buurt. Ze betalen een schappelijke huur en verdienen extra korting als ze hulptaken verrichten.
Investering en vergunning
Amanda Schiltmans hoopt de komende jaren door het hele land meer ouderen en jongeren bij elkaar te brengen. Ze is met enkele woningcorporaties in gesprek. De teller van het aantal particuliere woningen stokt nu nog op twee. Nadelen van duo-wonen: een verbouwing vergt vaak een investering van tienduizenden euro’s. Bovendien moeten gemeenten ook akkoord zijn met woningsplitsing, en de bank wanneer de hypotheek nog niet volledig is afgelost.