Circulair houten woongebouw op IJburg

Het eerste woongebouw voor ouderen op IJburg in Amsterdam wordt een circulair houten gebouw. Het gebouw krijgt de naam Eyckstaete, meldt zorgorganisatie Amstelring.

“Eyckstaete wordt een mix van seniorenwoningen, woningen voor mensen met een zwaardere zorgbehoefte en woningen voor zorgmedewerkers, gecombineerd met collectieve ruimtes en een levendige plint. Het circulaire gebouw zal de entree van Haveneiland een nieuw aangezicht geven.”

Meebewegen met levensfase

De nieuwe appartementen worden aangeboden aan senioren die zelfstandig met zorg aan huis willen wonen en aan mensen met een zwaardere zorgondersteuningsbehoefte. “Er is in Amsterdam een grote behoefte aan woningen voor ouderen. En dat geldt ook voor IJburg, een snel groeiend gebied van de stad”, aldus Inge Borghuis, Raad van Bestuur Amstelring. “Het concept sluit aan op onze visie, waarbij de zorg meebeweegt met de levensfases van ouderen.”

Houten prefab units

De woningen bestaan uit gekoppelde houten prefab units. In de plint zijn voorzieningen opgenomen die in relatie staan tot de doelgroep van het woningprogramma en die wisselwerking en verbinding met de omgeving mogelijk maken. Via de passage door de plint is de centrale binnentuin bereikbaar; een belangrijke verbindende factor tussen bewoners van Eyckstaete en bewoners van omliggende gebouwen. Het wordt een plek voor ontspanning, samenkomen en genieten van natuur.