Betaalbare zorg en fijn wonen

Wie goede zorg en fijn wonen wil combineren, heeft daarvoor de keus uit veel betaalbare mogelijkheden. Maar regel het wel op tijd, zeggen deskundigen in Elsevier Weekblad.

Wie de weg weet, merkt dat de mogelijkheden om zorg en wonen betaalbaar te combineren, enorm zijn toegenomen. Een huis in de tuin van de kinderen, een inwonende verpleeghulp om de kinderen niet met zorg te hoeven opzadelen, verblijf in een zorgresidentie.

Zorgvilla’s

‘Vroeger werd de particuliere zorgvilla gezien als een luxe vorm van verpleegzorg, alleen weggelegd voor de allerrijksten, maar je kunt hier vanaf anderhalf keer modaal terecht,’ zegt een bestuurder van de Stichting Zorg Thuis, die samenwerkt met Zonneburg (zorgvilla’s).

Inwonende verpleegkundige

Bij de particuliere thuiszorgorganisatie Au Care huur je voor ongeveer 6.000 euro per maand een verpleegkundige in die komt inwonen. Voor dit ‘inwonend zorgconcept’ werkt Au Care vooral met eigen zorgpersoneel uit Hongarije. De kosten kan de klant doorgaans declareren via het pgb.

Mantelzorgwoning

Ook zijn er mogelijkheden om een zogeheten mantelzorghuis in de tuin neer te zetten. DomusCura, een bedrijf dat al tientallen jaren huizen bouwt specifiek voor de zorg, heeft de vraag ernaar een grote vlucht zien nemen. ‘Wat het meeste voorkomt, is dat kinderen het ouderlijk huis kopen, en dat de ouders verhuizen naar een nieuw te bouwen huis in de achtertuin. DomusCura bouwt kant-en-klare huizen met een prijs vanaf 75.000 euro.

Geld kan straks hard nodig zijn

Deskundigen van ABN AMRO MeesPierson trekken door het land om voorlichting te geven over wonen en zorg. Laat je niet door een acute zorgvraag overvallen, luidt hun boodschap in Elsevier. ‘Kleed je niet uit voor je naar bed gaat’, is de waarschuwing. Het geld kan straks nog hard nodig zijn om zorg van in te kopen.