Amsterdam gaat 2000 woningen bouwen

Binnen vijf jaar moeten er in Amsterdam 2000 nieuwe woningen voor ouderen bijkomen. Het gaat om zogeheten clusterwoningen; complexen waarin 55-plussers hun eigen appartement hebben.

“Amsterdammers wonen vaak in ongeschikte huizen om oud in te worden,” zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen en Bouwen) tegen Het Parool. “Je kan het seniorenhofje nieuwe stijl noemen, of verzorgingshuis nieuwe stijl, ergens moet dat gat van die ontbrekende verzorgingshuizen worden opgevuld.”

Tien locaties

Op initiatief van de wethouder tekenden een aantal woningcorporaties, ontwikkelaars, investeerders, beleggers, zorgpartijen en woongemeenschappen een intentieverklaring met het voornemen om de komende jaren 2000 ouderenwoningen te bouwen, waarvan de helft sociale huur. De gemeente heeft circa tien locaties op het oog en kijkt bij de gronduitgifte niet naar de hoogste bieding, maar naar het beste plan.

Jonge ondergrens

Het gaat om de (vernieuw)bouw van complexen waarin zelfstandig wonende 55-plussers hun eigen appartement hebben. Dat is een jonge ondergrens, schrijft het AD, maar de hoop is dat vitale bewoners de kwetsbare medehuurders helpen. Ook wordt er gekeken of zo’n woongroep met een gemeenschappelijke ruimte ook een eigen identiteit kan krijgen, bijvoorbeeld met mensen met eenzelfde culturele achtergrond.

Hoopvol initiatief

Cordaan-bestuurder Ronald Schmidt voorspelt dat Amsterdam uiteindelijk veel meer dan die 2000 woningen voor ouderen nodig heeft. Toch vindt hij het een hoopvol initiatief. “In het verleden zijn er ook wel eens aantallen van tienduizend genoemd en nul gerealiseerd. Dus als die 2000 woningen er nu wel echt komen, dan is dat een hele belangrijke stap.”