Alkmaars knarrenhof ketst af op dure grond

Het leek zo’n mooi plan. Een flatje van zo’n 24 appartementen voor senioren, die het ‘noaberschap’ (voor elkaar klaar staan) in de praktijk brengen. Oftewel een knarrenhof. Er was een locatie en de provincie had subsidie verstrekt. Maar het Alkmaarse knarrenhof komt er niet.

Het plan gaat volgens het Noordhollands Dagblad niet door omdat de gemeente Alkmaar en de Stichting Knarrenhof het niet eens kunnen worden over de grondprijs. De gemeente wilde een marktconforme prijs – bijna een miljoen – waarbij 30 procent van de woningen onder de categorie ‘sociaal’ moest vallen (koopprijs maximaal 245.000 euro, huur maximaal 737 euro). Dit terwijl de stichting levensloopbestendig wil bouwen – wat duurder is – en er ook een gemeenschappelijke ruimte moest komen. De stichting bood ver boven de grondprijs die een gezamenlijk ingehuurde taxateur aanvankelijk had geadviseerd, maar Alkmaar vond het te weinig.

Droevig voorbeeld

Stichting Knarrenhof stelt dat als Alkmaar een commerciële grondprijs vraagt, dit soort initiatieven kansloos zijn. Peter Prak van deze stichting stelt in het Noordhollands Dagblad dat gemeentes 800 euro per jaar uitsparen bij bewoners van een knarrenhof, omdat die minder vaak een beroep doen op hulp en zorg. “Mensen die een goed sociaal netwerk hebben worden gezonder oud”, zegt Prak .Hij heeft Alkmaar genoemd als droevig voorbeeld bij een gesprek met woordvoerders van de Tweede Kamerfracties, die inmiddels vragen hebben gesteld aan minister Hugo de Jonge. Meer dan vijfhonderd senioren uit Alkmaar hadden belangstelling om in een knarrenhof te gaan wonen.