Zie ouder worden vooral niet als ziekte

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat op 1 januari 2023 in Nederland 2572 mensen van honderd jaar of ouder woonden, tweemaal zoveel als twintig jaar geleden.

In de Telegraaf zegt Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige zorg en Sociale Benadering Dementie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, naar aanleiding van de CBS-cijfers dat uit onderzoek blijkt dat niet alleen leefstijl voor een langer leven zorgt, maar ook sociale contacten. “Je kunt er wel een beetje eten ingooien, ze op de wc zetten en als een soort dier verzorgen, maar dan verpieteren ze door eenzaamheid. Het is gewoon niet genoeg. Mensen zijn sociale wezens, ze moeten het gevoel hebben dat ze ertoe doen en dat ze iets toevoegen aan de maatschappij.”

Veel stigma’s

Volgens de hoogleraar is het dan ook zorgelijk dat er zoveel stigma’s er over oudere mensen heersen. “We vinden ze nutteloos, te veel geld kosten en denken dat ze niet meer goed mee kunnen komen. En zodra je ze niet meer ziet als volwaardige burgers, bestaat de kans dat zij dat idee overnemen. Stigma en zelfstigma gaan hand in hand.” Hoe de omgeving je benadert, bepaalt hoe je je voelt, aldus de hoogleraar in de Telegraaf.

Sociale netwerken

Volgens The moeten we ouder worden dan ook (vooral) niet als ’ziekte’ zien en medicaliseren, stelt ze. “Daar gaan ouderen zich niet beter door voelen. Geef ze de ruimte om op een goede manier in de samenleving oud te worden, door bijvoorbeeld te zorgen voor ontmoetingsplekken en sociale netwerken.”