Verslaafd aan de stoel

‘Lang en lui zitten is dodelijk’ zou op elke makkelijke stoel moeten staan, zegt verslavingsarts Robert van de Graaf in NRC. stelt dat er een pandemisch ziektebeeld is, dat hij ‘chair use disorder’ noemt.

“Denk eens terug aan de manier waarop je eigen familie twee à drie generaties terug leefde. Verreweg de meeste mensen werkten toen op het land, in fabrieken en werkplaatsen, in winkels. Ze stonden en liepen de hele dag. Zij moesten voor hun gezondheid af en toe gaan zitten – om uit te rusten. Inmiddels is het andersom: wij moeten in beweging komen om gezond te blijven.”

Zittend bestaan als doodsoorzaak

In een podcast waagt Van de Graaf zich volgens NRC aan een schatting, waarin hij statistiek over vroegtijdig overlijden door ‘overmatig zitten’ relateert aan die over roken. Nederland telt jaarlijks circa 20.000 vroegtijdige doden met roken als oorzaak. Aan een zittend bestaan zouden jaarlijks circa 10.000 mensen ten prooi vallen.

Allerlei klachten en ziekten

“Opgeteld komen veel mensen al gauw tot tien, elf, twaalf uur zitten per dag, op heel wat verschillende stoelen. Dat is letterlijk ziekmakend. Als je zo leeft, verhoog je heus het risico op allerlei lichamelijke en psychische klachten en ziekten.”

Voortdurend in beweging blijven

Als je jezelf goed wilt voelen en een beetje soepel en gezond oud wilt worden, kun je maar het beste voortdurend in beweging blijven, zegt Van de Graaf in NRC. “Heus, dat maakt het leven leuker, en je houdt het langer vol. En als je wilt zitten, zorg dan in ieder geval dat je niet lekker zit. Dan pas zit je goed.”