Veel senioren aan de wandel

Senioren zijn echte wandelaars. Ruim zestig procent (62%) wandelt elke dag minstens één keer, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB naar het wandelgedrag van senioren.

Een kwart van de senioren wandelt elke week meerdere keren. Vier procent geeft aan helemaal niet meer te wandelen. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Uit dit onderzoek blijkt maar weer dat heel veel senioren ondernemende en actieve ouderen zijn, met wandelbenen.”

37 minuten per dag

De senioren die dagelijks een ommetje maken, doen dat gemiddeld 55 minuten per dag. Gemiddeld wandelen alle senioren 37 minuten per dag. De belangrijkste redenen om minder te lopen of zelfs te stoppen, zijn lichamelijke, zoals pijn, evenwichtsproblemen, artrose en een hernia. Willems: “De gemiddelde leeftijd waarop senioren stoppen met wandelen is 71 jaar. Wij vinden dat aan de ‘jonge’ kant. Het is ons er alles aangelegen om die leeftijd te verhogen.”

Natuur

Verreweg de meeste senioren wandelen voor hun gezondheid en om ergens komen, bijvoorbeeld het loopje naar de supermarkt. Daarnaast wandelen senioren om te genieten van de natuur, om het hoofd leeg maken en voor de gezelligheid. Willems: “Wandelen is gezond. Maar je houdt het langer vol als het ook leuk is. Daarom blijft KBO-PCOB het wandelen onder haar achterban stimuleren. Zo kunnen senioren wandelen in de eigen omgeving, coronaproof, samen met andere senioren en dat is wel zo gezellig.”