Ook tachtiger kan topsporten op wereldniveau

Ze lopen records en winnen medailles op Europese en wereldkampioenschappen. En alleen als ze te fanatiek sporten, lopen ze extra risico op blessures. Intensief atletiek bedrijven houdt deze zeventigers en tachtigers fit, schrijft de Volkskrant.

De Atletiekunie organiseert jaarlijks Nederlandse kampioenschappen voor\ ‘masters’; atleten van boven de 35 jaar die in leeftijdsgroepen van vijf jaar de strijd aangaan met elkaar. Er zijn ook zijn Europese en wereldkampioenschappen.

Gezegend zijn met sterk gestel

‘Regelmatig intensief sporten heeft een positief effect op het gestel van ouderen, maar bij fanatiek sporten ligt het risico op blessures beduidend hoger’, stelt Marieke van Heuvelen, universitair docent Bewegingswetenschappen in Groningen. ‘De spierkracht wordt minder en spieren, pezen en gewrichten worden stijver als je ouder wordt, waardoor je sneller iets afscheurt.’ Je moet dus gezegend zijn met een sterk gestel, wil je op latere leeftijd nog zo fanatiek kunnen sporten.

Op latere leeftijd begonnen

Wat opvallend is, aldus de Volkskrant. is dat veel topatleten binnen de 70+ of 80+-categorie pas op latere leeftijd zijn begonnen met topsport. ‘Topsport gaat vaak gepaard met blessures, overbelasting en psychologische stress’, zegt Van Heuvelen. ‘Wanneer je op jonge leeftijd begint met intensief topsporten, kan je daar op latere leeftijd last van krijgen.’

Overgrootmoeder naar WK

De Volkskrant portretteert drie Nederlandse 70+-atleten, die jaarlijks nog medailles halen op nationaal, Europees of zelfs wereldniveau: Een 81-jarige atlete zegt: “Volgend jaar doe ik mee aan het WK in Portugal, en dan ben ik, als het goed is, net overgrootmoeder geworden.” Een eveneens 81-jarige atleet: “Vermoeidheid? Dat ken ik niet. Het wordt nu wel iets zwaarder, merk ik soms.” Een 72-jarige sprinter: “Bij de sprintgroep loop ik altijd met tien of twintig jongeren om me heen. Ik doe met alles mee, alleen mijn balans is wat minder.”