Invloed op de manier waarop je oud wordt

Met neuropsycholoog Erik Scherder en hersenwetenschapper Dick Swaab geeft voormalig schaatskampioen en fysiotherapeut Ard Schenk (76) lezingen in het theater over gezond oud worden.

Zij laten zien dat zelfs je hersenen in betere conditie blijven als je voldoende blijft bewegen. Je wordt bovendien minder snel ziek, voelt je fitter, het heeft alleen maar voordelen. Zelf probeert Schenk er ook naar te leven, vertelt hij in NRC. Lekker veel sporten. “Ik wil niet dat ik de laatste jaren van mijn leven nauwelijks meer iets kan. Je moeten concentreren om de trap nog op te komen – dat lijkt me vreselijk. Je hebt echt invloed op de manier waarop je oud wordt.”

Zorg dat het niet snel minder wordt

“Beter wordt het niet meer, maar ik wil zorgen dat het niet snel minder wordt. Je wordt langzamerhand wel ouder, maar als je soms de manier ziet waarop dat bij mensen gaat … Dat zou ik niet willen.” Hoe niet? “Met allerlei ongemak, dat je nauwelijks meer iets kan doen, elke maand weer naar het ziekenhuis moet voor controles. Dan zou ik denken: zoek het allemaal maar uit.”

Kijk naar wat er nog wél gaat

Met zijn fietsmaatjes wil hij het ook niet steeds over klachten hebben, over ziekte, zegt Schenk in NRC “We zeggen soms gekscherend tegen elkaar: vijf minuten over de klachten en dan houden we erover op. Je moet het daar niet steeds over hebben. “Probeer te kijken naar wat er nog wél gaat’, zegt Schenk, “dat geeft voor mij het gevoel dat er nog mogelijkheden zijn. Angst is een slechte raadgever. Maar er is geen handleiding voor oud worden, hè. Iedereen moet het zelf uitvinden.”