Twinkeling in je ogen houden

Dr. David van Bodegom richt zich bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing op de vitaliteit. “De levenskracht van mensen in een verouderende populatie.”

Begin deze maand werd hij in Leiden benoemd tot bijzonder hoogleraar Vitaliteit. “Ik wil onderzoeken hoe we mensen kunnen helpen de kwaliteit van leven te vergroten”, zegt hij in de Telegraaf. Genen bepalen volgens Van Bodegom maar voor een kwart of je lang leeft of niet. “Je kunt natuurlijk pech hebben, maar je leefstijl bepaalt voor 70% of je gezond oud wordt.” Hij pleit voor een nieuwe beroepsgroep: vitalisten.

Beweeggroepen

Met collega’s richtte hij de Vitality Clubs op, beweeggroepen van oudere wijkbewoners. “Doordeweeks, zonder professionele begeleiding. Groot succes, na elk jaar blijft 90% nog lid, daar kan de sportschool half februari alleen maar van dromen. Onderling hebben ze veel lol, sommigen ondernemen ook in de middag nog wat met elkaar. Dit geeft mensen een agenda, en met bewegen, vooral buiten, voelen ze zich tien jaar jonger.”

Doen wat je leuk vindt

Het allerbelangrijkste is dat mensen doen wat ze leuk vinden, zegt de Leidse wetenschapper in de Telegraaf. “Al is het vakantie in Spanje, of vrijwilligerswerk of een potje bridgen. Dat maakt gelukkig, dan houden ze hun levenslust en blijven ze vitaal. En dan blijft die twinkeling in hun ogen.”