Achterhoek als voorbeeld

“De Achterhoek is een voorbeeld voor Nederland!” Dat concludeerde staatssecretaris Paul Blokhuis na een werkbezoek aan de regio waarbij preventie centraal stond

Het Preventie Akkoord Achterhoek, dat deze zomer verscheen, is de richtlijn voor de regionale samenwerking. Blokhuis zei hierover volgens een nieuwsbericht zorgverzekeraar Menzis: “Ik ben zwaar onder de indruk. Zo breed als jullie hier preventie en gezondheid oppakken, met concrete doelen en meetbaar. Dit is meer dan beleid op papier. Wellicht is het het begin van de eerste ‘blauwe zone’ (gebieden in de wereld waar mensen gezond en gelukkig hoogbejaard worden) in Nederland.”

Achterhoek in Beweging

We moeten volgens de bewindsman kijken naar gezondheidspotentie in plaats van problemen. Preventie zou ook wettelijk verankerd moeten worden. “En de overheid zal er meer geld voor moeten uittrekken.” Dat de Achterhoek ver op de troepen vooruitloopt, bleek uit meerdere verhalen ‘uit het veld’. Zo lichtte Achterhoek in Beweging toe hoe aan gezondheid wordt gewerkt met bijvoorbeeld Walking Football.