Steeds meer ouderen, steeds minder oudsten

Pastor Arjan Broers pleit in zijn boek ‘De beste helft’ voor een wijsheidscultuur, in plaats van een kenniseconomie. “De belangrijkste dingen in het leven kun je niet becijferen”, zegt hij in NRC.

Wat zou er veranderen in een samenleving als we meer een ‘wijsheidscultuur’ worden, zoals Broers bepleit? “Er zijn steeds meer ouderen, maar steeds minder oudsten. Dat zijn van die figuren die in de gemeenschap een soort natuurlijke rol vervullen. Hier op het dorp is toevallig wel zo iemand. Die weet alles, van de vogels tot het verenigingsleven. En als er hier iets speelt, dan weten we: bij hem moeten we wezen.”

Kwaliteit samenleving onder druk

Eén van de inzichten die pastor Broers opdeed bij het maken van dit boek is dat die kwaliteit in onze samenleving onder druk staat, vertelt hij in NRC. “Ouderen verliezen zichzelf in cruises, vakanties, weet ik niet allemaal wat. En daardoor raken ze in zichzelf opgesloten. Terwijl juist vrijwilligerswerk, of je rol als opa of oma je een dieper soort vervulling geeft. Dat weten mensen eigenlijk ook wel. Ik merk dat het bevrijdend is als je daaraan toegeeft.”