Via appgroepje op elkaar letten

Ouderen in Son en Breugel hielden het afgelopen half jaar niet alleen hun eigen gezondheid in de gaten dankzij een slim horloge, maar ook elkaar via appgroepjes.

Door die combinatie weet Samen Fit en Veilig, een pilot van het regionale project Vitaal in Brainport, zich volgens het Eindhovens Dagblad te onderscheiden van andere initiatieven om inwoners gezond(er) oud te laten worden, denkt de projectleider. De 26 deelnemers, veelal alleenstaande 70+, kregen een weegschaal en slim horloge, en moesten iedere morgen tussen 8 en 10 uur een teken van leven geven aan hun groepsgenoten.

Digidokters

Ondertussen werden allerlei gegevens gemeten via de Smartwatch fitbit, die ze de afgelopen tien weken dag en nacht droegen, aldus het Eindhovens Dagblad. Hoeveel stappen ze zetten, hoeveel uur ze slapen en zelfs de kwaliteit ervan. Die verzamelde gegevens werden bekeken en maandelijks besproken met een huisarts van MC de Linden of een voormalig huisarts. Dat die meekeken gaf de deelnemers een gerust gevoel, zegt Digidokters, ict-vrijwilligers die inwoners helpen bij de digitalisering, en dit project opzette met de dokterspost.

Veilig gevoel

Een veilig gevoel gaven volgens het Eindhovens Dagblad ook berichtjes die de groepsleden elkaar iedere ochtend stuurden. Kwam er geen duimpje of appje, dan ging een groepslid even langs of schakelde de omgeving in. Uit de evaluatie van de GGD blijkt dat tweederde van appgroep dit als prettig ervoer. De digidokters zoeken financiƫle middelen voor apparatuur en een coƶrdinator om in september met een nieuwe groep te starten.