Oudere sporter gaat dieper dan jongere

Oude en nieuwe hardlooprecords van Nederlandse vrouwen boven de 70 jaar en Jeannine Liebrand, dit jaar zeventig geworden, heeft ze allemaal verpulverd. NRC interviewt haar in een serie waarin mensen vertellen wat het leven de moeite waard maakt.

Hoe het voelt het om mensen die de helft van haar leeftijd zijn voorbij te rennen? “Vorig jaar bij de halve marathon in Beneden-Leeuwen, een prachtig parcours over de dijken langs de Waal, was ik de overall winnares. Stond ik op het podium met naast mij een grietje van 28 en eentje van 32. Dan ben ik stiekem wel trots ja.”

Grotere prestatie dan Usain Bolt

Liebrand vertelt in NRC dat ze het jammer vindt dat in de sportjournalistiek zo weinig aandacht is voor de prestaties van oudere sporters. Het lijkt wel alsof ‘oud’ in Nederland gelijk staat aan ‘grijs’, ‘suffig’, ‘achterhaald’. Terwijl… ze wéét dat ze 70 is, ,,dat zegt mijn spiegelbeeld”, maar verder? ,,Mijn ambitie is niet veranderd, mijn passie niet, mijn interesse niet.” De prestatie van een oudere sporter, denkt ze, is misschien zelfs groter dan die van zo’n Usain Bolt, die de 100 meter in 9.58 seconde rent.

Lijden is maar tijdelijk

Het lichaam raakt onvermijdelijk in verval. Maar misschien, zegt Liebrand in NRC, kunnen oudere sporters wel dieper gaan dan jongere. Omdat ze weten dat het leven soms lijden ís, en dat lijden maar tijdelijk. Omdat ze weten dat niemand oud kan worden zonder blauwe plekken op de ziel. Wetende dat de onzekerheid van kanker vreselijk is, maar ook dat die – als je geluk hebt – voorbijgaat. Wetende dat die ene misstap van je partner zelfs nog pijnlijker voelt, maar ook die pijn weer slijt en je er samen goed uit kunt komen. En dat zoiets allemaal helemaal niets voorstelt bij de pijn die sommige pechvogels om je heen ervaren.