Met vreemde taal dementie vertragen

Vreemde talen leren als therapie tegen dementie. Uit onderzoek blijkt dat alzheimer zich later aandient bij tweetaligen dan bij ééntaligen. Taalwetenschapper Merel Keijzer onderzoekt of het onder de knie krijgen van een nieuw idioom ook bruikbaar is om de ziekte te vertragen, aldus de Telegraaf.

Je hersenen oefenen

“Als je regelmatig verschillende talen spreekt, zijn die altijd actief in je brein”, zegt de hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. En je kennis moet flexibel zijn om ervoor te zorgen dat je de talen niet constant door elkaar haalt. Met andere woorden, mensen die meer dan één idioom beheersen, oefenen hun hersenen.”

Gezonde jaren winnen

“Een brein dat zich voortdurend moet inspannen om twee talen uit elkaar te houden, blijft langer jong.” Maar, waarschuwt Keijzer in de Telegraaf: “Het is niet zo dat je langer leeft maar je kunt er wel gezonde jaren mee winnen.”

Ook gitaarles helpt

Uiteindelijk wil de Groningse wetenschapper vaststellen of het proces van dementie daadwerkelijk kan worden vertraagd door een taal te leren. Of door gitaarles te krijgen. Want haar team volgt ook een aantal ouden van dagen die oefenen op zo’n snaarinstrument. “Ook dat helpt hun achteruitgang te stabiliseren”, zegt ze.

Nieuwe taal nog beter dan sudoku

“Alle inspanningen van de hersenen zijn goed in de strijd tegen dementie. Van lopen, dat veel coördinatie van het brein vergt, tot een taal leren, van gitaar oefenen tot een sudoku oplossen.” Hoe complexer hoe beter, aldus Keijzer in de Telegraaf. “Maar een nieuwe taal heeft als voordeel dat die de concurrentie moet aangaan met het idioom dat iemand al spreekt. Dat is zo intensief dat het nog beter werkt dan bijvoorbeeld het oplossen van een sudoku.”